جاذبه های گردشگری باکو

6 ارديبهشت 1396
باكوي آذربايجان، همسايه آشناي ايراني‌ها و خواهرخوانده تبريز است؛ پرجمعيت‌ترين شهر قفقاز كه سفر به آن راحت و بي‌دردسر و پر از لذت‌هاي به يادماندني است. از نخستين ديدني‌هاي باكو معماري جذاب شهر است: معجوني از آسمان‌خراش‌هاي امروزين آسيايي و خيابان‌هاي سنگفرش اروپايي، البته با چاشني يادگارهاي شوروي و دوران كمونيسم. شهر قديم يا به قول آذري‌ها ايچري شهر، قلب تپنده ديدني‌هاي باكو است. اينجا با قصر شيروان شاه، برج دختر، معماري سنگي و رستوران‌ها و مغازه‌هاي سنتي‌اش مثل تكه‌اي از گذشته ميان باكوي نوين است. اين شهر تاريخي، محصور وسط ديوارهاي كنگره‌دار در ليست ميراث جهاني يونسكو ثبت شده و هر سنه هزاران توريست براي ديدنش به باكو سرازير مي‌شوند. آن طرف اين ديوارها، صورت باكو مدرن و امروزين است؛ برج‌هاي ريز و درشت جاي ساختمان‌هاي بتني كمونيستي را مي‌گيرند و معمارهاي خوش‌فكر سازه‌هاي چشم‌نواز براي باكو طراحي مي‌كنند. ملت باكو هم خوشحال، در ميدان زيباي فانتين موزيك فولك آذري گوش مي‌دهند يا در بلوار سرسبز باكو در امتداد درياي خزر قدم مي‌زنند. يادتان باشد، خوشي‌هاي سفر به اين شهر، نه فقط تماشاي جاهاي ديدني باكو، بلكه گپ و گفت با آذري‌هاي مهربان و چشيدن مزه كباب و آش آذري است.
۱  شهر قديم باكو شهر قديم باكو 
گشت و گذارتان ميان ديدني‌هاي باكو از شهر قديم شروع مي‌شود كه آذري‌ها به آن ايچِري شهر مي‌گويند. اين دسته قلب تاريخي باكو است كه مياني ديوارهاي كنگره‌دار محصور شده و قدمتش به سده دوازدهم برمي‌گردد. گردش در شهر قديم، سفر كوتاهي به دل تاريخ است: خيابان‌ها و كوچه‌هاي باريك، معماري سنگي زيباي بناها، رستوران‌هاي كوچك محلي، سوغاتي‌فروشي‌هاي نقلي و موسيقي فولك آذري كه كل جا شنيده مي‌شود. در سال ۲۰۰۰ شهر قديم باكو به به اتفاق دو ديدني مهمش يعني برج دختر و قصر شيروان شاه به ليست ميراث جهاني يونسكو اضافه شدند. ورود به شهر رايگان است ولي براي بازديد از برج دختر و قصر و ديرينكده شيروان شاه بايد بليط تهيه كنيد.
 
۲  بلوار ساحلي باكو بلوار ساحلي باكو
بلوار باكو، خيابان اصلي شهر است؛ بلوار ارتفاع در راستا درياي خزر كه با كافه‌هاي ريز و درشت، فواره‌هاي ديدني و فضاهاي سبزش پاتوق عصرگاهي مردمان  باكو است. نسيم خنكي كه از روي آب بلند مي‌شود، خانواده‌ها، زوج‌هاي جوان و نوازندگان آماتور را به اين بلوار مي‌كشاند و فضاي دلچسب و صميمي درست مي‌كند كه جزو جاذبه‌هاي ديدني باكو است. چند ساختمان نوين و جذاب هم همان نزديكي‌ها مي‌بينيد: مركز تجارت باكو، مركز خريد چهار طبقه پارك بلوار و مركز بين‌المللي موغام. حوالي اين بلوار ناحيه محبوبي براي خريد در باكو هم هست. بد نيست دوچرخه كرايه كنيد و بين درخت‌ها و گل‌هاي رنگارنگ و در هواي خوب كناره دريا ركاب بزنيد.
 
۳  برج دختر برج دختر
برج دختر كه آذري‌ها به آن قيز قالاسي و در انگليسي به آن مِيدن تاور مي‌گويند، مهم‌ترين نماد تاريخي شهر باكو است. از بام اين برج ۲۹متري مي‌توان ديدني‌هاي باكو به خصوص شهر قديم و خليج باكو را نگريستن كرد و عكس‌هاي پانورامايي گرفت. گفته مي‌شود بناي اوليه برج اغلب از ۱۰۰۰ سنه ديرينگي دارد، ولي سازه كنوني به قرن ۱۲ برمي‌گردد. نام اين برج باعث شده داستان‌هاي شگفت و ناآشنا و افسانه‌هاي جالبي در موردش گفته شود كه توي بيشترشان رد پاي يك دختر شاه پريان ديده مي‌شود. برج دختر با ۲۹ متر ارتفاع و ضخامت ۵متري ديوارهايش، در زمان خودش سازه غير قابل باور و شگفت‌انگيزي بوده است.
۴  قصر شيروان شاه  كاخ شيروان شاه 
قصر شيروان شاه از ديدني‌هاي باكو در شهر قديم است. در سده‌هاي ميانه، رشته شروانشاهان بر آذربايجان حكومت مي‌كردند و اين كاخ زيباي ماسه‌سنگي محل سلطنتشان بوده. وارد حياط اصلي قصر كه بشويد، دروازه كوچكي سمت چپ مي‌بينيد كه به ديوان‌خانه مي‌رود. ديوان‌خانه ساختمان گنبدي‌شكل هشت ضلعي است كه شروانشاه خليل الله نخست جلسه ديوان خود را اولين بار در آنجا برپايي داد. طاق‌هاي سنگي و كنده‌كاري‌هاي ظريف كاخ را كه تماشا كرديد، سري هم به مسجد كاخ بزنيد كه سه ورودي مختلف دارد: يكي براي شاه، يگانه براي نسوان و گرد براي كاركنان قصر. خوب است چند منات اضافه‌تر بدهيد و از راهنماي صوتي انگليسي هم بهره‌گيري كنيد كه اطلاعات كامل و جالبي در مورد تاريخچه كاخ مي‌دهد.
 
۵  پارك مفاخر پارك مفاخر
اين پارك هم گرد از مراكز تفريحي باكو است و هم گرد از ديدني‌هاي باكو. اينجا در ريشه-بن-بيخ يك قبرستان شهري است كه با درخت‌ها و گل‌ها و فضاي سبزي كه برايش درست كرده‌اند تبديل به پارك شده است. شمار زيادي از مهم‌ترين و بانفوذترين شخصيت‌هاي آذري از رييس‌جمهورها الي دانشمندها و هنرمندان در اين قبرستان دفن شده‌اند: حيدرعلي‌اف، رييس‌جمهور دوست داشتني آذربايجان؛ عظيم عظيم‌زاده، نقاش؛ رشيد بهبودف، خواننده سرشناس اپرا؛ ليلا بديربيلي، بازيگر؛ الميرا غفورف، وزير امور خارجه و خيلي‌هاي ديگر كه تعدادشان به ۲۰۰ نفر مي‌رسيد. اين گورستان در سال ۱۹۴۸ ساخته شده و يگانه از مكان‌هاي مورداحترام آذري‌ها است.
 
۶  مركز فرهنگي حيدرعلي‌اف مركز فرهنگي حيدرعلي‌اف
اين سازه حيرت‌انگيز مدرن‌ترين ديدني باكو است؛ نشانه معماري برجسته‌اي از زاها حديد طراح و معمار سرشناس كه با فرم دهي به خرده انتزاعي، موج‌هاي جالب و انحناهاي چشم‌نواز ايجاد كرده. طراحي فوق‌العاده بنا در كناره رنگ سفيد و شفافش، مايه شده خيلي‌ها فقط براي ديدن نماي ساختمان به اينجا بيايند. يادتان باشد، پيش از ورود به ساختمان، دوربينتان را برداريد و از زاويه‌هاي گوناگون از نماهاي بيروني بنا عكس بگيريد. داخل مركز هم نمايشگاه دائمي از لوازم، هدايا، اتومبيل‌ها و لباس‌هاي حيدرعلي‌اف، رييس جمهور دوست داشتني آذربايجان مي‌بينيد. در اين مركز، كنسرت و برنامه‌هاي فرهنگي و هنري مختلف برگزار مي‌شود.
 
۷  ميدان فانتين ميدان فانتين
 
ميدان فانتين احد از شادترين مكان‌هاي ديدني باكو است كه پاتوق خريد، پياده‌روي، گپ زدن و خوراك خوردن باكويي‌ها محسوب مي‌شود. به خصوص اگر به اتفاق بچه‌ها در باكو باشيد، حسابي خوش مي‌گذرانند. در احد از رستوران‌ها يا كافه‌هاي روباز ميدان بنشينيد و همينگونه كه ملت را نگريستن مي‌كنيد، كباب بخوريد و چاي بنوشيد. چرخي ميان مغازه‌ها و فروشگاه‌هاي محلي بعيد ميدان بزنيد، خريد كنيد و با فروشنده‌ها گپ بزنيد. شب‌ها نورپردازي فواره‌ها و سر و صداي بازي بچه‌ها و حرف زدن محلي‌ها ميدان را جذاب‌تر مي‌كند. سوژه‌هاي احسان هم براي عكاسي داريد: نماي بيروني ديرينكده نظامي گنجوي كه با مجسمه‌هاي زيبا تزئين شده و تنديس برنزي زن جوان آذري با چتر بيرون رستوران مك‌دونالد.
 
۸  ديرينكده فرش آذربايجان ديرينكده فرش آذربايجان
فرش‌هاي آذري آوازه جهاني دارند و بي دليل نيست كه گرد از جاذبه‌هاي باكو به حساب مي‌آيند. نقش‌ها و رنگ‌ها آنقدر خيال‌انگيزند كه چشم آدم را خيره و دهان آدم را باز نگه مي‌دارند. مجموعه بي‌نظيري از فرش‌ها و قالي‌هاي دستباف آذري در اين ديرينكده نگهداري مي‌شود كه مي‌تواند چند ساعت مبهوتتان كند. اين موزه پيشتر در ساختمان ديگري بود . از سال ۲۰۱۴ به ساختمان جديدي منتقل شده كه طراحي‌اش همانند يك فرش لوله‌شده است. اينجا چيزهاي زيادي هم در مورد تاريخچه فرش آذري و ايراني ياد مي‌گيريد. اين موزه، پيشتر موزه‌ي لنين نام داشت، اما در حال آماده تبديل به موزه‌‍‌ي فرش بسيار زيبايي شده و نشان‌دهنده‌ي تاريخچه‌ي فرش در آذربايجان است. در اين موزه بيش از هزار عدد قاليچه دست‌بافت و كمياب و زيباي آذري، ‌ايراني و داغستاني نگه‌داري مي‌شود. اگر بخواهيد مي‌توانيد با پرداخت اندكي اضافه‌تر، يك راهنما بگيريد و از او بخواهيد لغايت درباره‌ طرح، سمبل‌هاي كاربرد شده و تاريخچه‌ي فرش‌ها توضيحاتي را به شما بدهد. 
۹  برج‌هاي اخگر برج‌هاي شعله
 
اين سه برج شيشه‌اي با انحناهاي سينوسي و رنگ آبي، بلندترين آسمان‌خراش‌هاي شهر باكو و مظهر معماري معاصر آن هستند. برج‌هاي اخگر بين ۱۶۰ لغايت ۱۸۰ متر ارتفاع دارند و آنقدر غول‌آسا هستند كه از فاصله‌هاي بعيد هم به نكوداشتن ديده مي‌شوند. در طراحي اين برج‌ها از آتش الهام گرفته‌اند و نورپردازي شبانه آن‌ها طوري است كه مانند شعله‌هاي اثير روي سياهي آسمان ديده مي‌شوند. برخي شب‌ها هم به رنگ پرچم ملي آذربايجان درمي‌آيند. شب‌ها از دورترين نقاط شهر هم مي‌توانيد شعله اين برج‌هاي راز به فلك‌كشيده را ببينيد. چند الي از رستوران‌هاي خوب باكو را هم گرداگرد-نزديكيها همين برج‌ها مي‌توانيد پيدا كنيد.
 
۱۰  موزه ملي تاريخ آذربايجان موزه ملي تاريخ آذربايجان
 
اگر موزه‌گردي دوست داريد و تعقيب جاذبه‌هاي تاريخي شهر مقصد هستيد، اينجا برايتان احد از بهترين ديدني‌هاي باكو است. ديرينكده ملي، بزرگترين ديرينكده آذربايجان است كه در عمارت محل سكونت زين‌العابدين تقي‌اف ساخته شده. تقي‌اف سرمايه‌دار نيكوكار و اهل فرهنگ آذربايجاني بود و چندين مدرسه و روزنامه در آذربايجان تاسيس كرد. اين ديرينكده در سال ۱۹۲۰ ساخته شده و تاريخ و دانش آذربايجان را در در چند گالري  مختلف پرتو مي‌دهد: نمايشگاه تاريخ مدرن، نمايشگاه انسان‌شناسي، نمايشگاه تاريخ باستان و ميانه آذربايجان و چند گالري  و گردآور ديگر. متمايز از اين‌ها ساختمان ديرينكده و طراحي دروني سالن‌هايش هم حسابي ديدني است.

ارسال دیدگاه

خطا ...
آدرس ایمیل وارد شده نامعتبر است.
متوجه شدم